4 wheel drive problem

  #1  
Old 12-09-2014, 08:05 PM
Beginner
Thread Starter
Join Date: Dec 2014
Posts: 6
Exclamation 4 wheel drive problem

I am currently having a problem with my 04 Z71 1500 Crew Cab.. while driving today,a Service 4wd flashed across the odometer screen then, the auto 4wd light began to flash repeatedly... this was when I was travelling at around 45 mph... I then pushed the 2 wd button, it flashed about 10 seconds or so.... then the truck went into Auto 4WD...however, the truck is in fact in the 4 wd mode. Upon turning a corner the front differential is "grabbing" just as if it was in 4wd. I have read a few threads on here with people discussing similiar problems and solutions. Everywhere from the switch on the dashboard to an encoder motor.....Please help, need to get this resolved ASAP..only vehicle that I own for transportation.
 
  #2  
Old 12-10-2014, 10:41 PM
In2Trux's Avatar
Administrator
Join Date: Feb 2010
Location: Northern Ont
Posts: 1,743
Default

I've been living with this same issue with my 2007 Silverado 2500 for about a year now.

I just recently NEEDED my 4wd but couldn't get 4x4 cause I was getting the DIC (driver information Centre) message on my dash "SERVICE 4WD" I crawled under the truck and tapped on the actuator on the transfer case until it engaged. I'm pretty confident my issue is my T case actuator needs to be replaced
 
  #3  
Old 12-11-2014, 10:02 PM
Beginner
Thread Starter
Join Date: Dec 2014
Posts: 6
Default

I also have heard that it may also be a switch problem, or a grounding problem.
 
  #4  
Old 12-12-2014, 02:05 PM
In2Trux's Avatar
Administrator
Join Date: Feb 2010
Location: Northern Ont
Posts: 1,743
Default

When I consulted my dealership, they said it was my switch too.
But I find it unusual that it will eventually shift if I tap on the actuator
 
  #5  
Old 12-12-2014, 10:26 PM
Junior Member
Join Date: May 2014
Posts: 96
Default

in2trux...have to agree with you...I have seen a lot of weak encoder motors.


to the op...try jiggling the buttons on the 4wd switch....if they start to work right... the switch is bad. if you have access to a full function scan tool, retrieve the dtc in the transfer case control module.
 

Last edited by primem; 12-12-2014 at 10:29 PM.
  #6  
Old 12-13-2014, 08:59 PM
Beginner
Thread Starter
Join Date: Dec 2014
Posts: 6
Default

Problem solved!!!! Bare wire was hitting on the frame. Re-soldered,shrink tubed everything is working great.
 
  #7  
Old 12-16-2014, 01:16 PM
In2Trux's Avatar
Administrator
Join Date: Feb 2010
Location: Northern Ont
Posts: 1,743
Default

Lucky !!!!! Cheap and easy fix $$$$
Glad to hear you were able to save your self an expensive repair
 
  #8  
Old 12-17-2014, 07:47 AM
Beginner
Thread Starter
Join Date: Dec 2014
Posts: 6
Default

Me too...Christmas is coming up.
 
  #9  
Old 09-17-2015, 12:50 AM
Rusty Steel's Avatar
Junior Member
Join Date: Jul 2015
Location: Memphis
Posts: 50
Default

Originally Posted by mybluechevycrew View Post
Problem solved!!!! Bare wire was hitting on the frame. Re-soldered,shrink tubed everything is working great.
What wire? As my 4x4 don't work either.
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
Tennessee0318
Chevy Silverado/ GMC Sierra Forum
0
03-22-2012 04:39 PM
sapper818th
Ford Heavy Duty
1
03-20-2011 11:23 PM
jake74
Chevy Silverado/ GMC Sierra Forum
0
02-14-2010 04:53 PM
abrichford
Chevy Silverado/ GMC Sierra Forum
6
03-02-2008 09:41 AM
peli
Chevy Silverado/ GMC Sierra Forum
4
07-23-2007 03:13 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: 4 wheel drive problem


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.